Plastische chirurgie bij het paard

Plastische chirurgie bij het paard richt zich op het herstel van functie na verwonding. Uiteraard wordt daarbij het uiteindelijke cosmetische resultaat niet uit het oog verloren. Ook bij het paard zijn de gebruikte technieken huidtransplantaties en reconstructies. Met de kennis en ervaring van Woumarec is plastische chirurgie beschikbaar voor de behandeling van wonden en littekens bij ieder paard.

a. Huidtransplantaties: bij deze operatie wordt huid van hetzelfde paard gebruikt om een wond snel te laten genezen. De huid wordt weggenomen van de buik of de voorborst van het paard en op een speciale manier bewerkt. Vervolgens wordt de bewerkte huid op de (been)wond aangebracht, en groeit deze vast in het wondbed waardoor de wond snel geneest. Jacintha Wilmink gebruikt een nieuwe techniek, de zgn. Meek Micrograft technique, die bij paarden véél betere resultaten geeft dan de bekende conventionele technieken (zie hieronder voor voorbeelden).

b. Reconstructies: in de omgeving van de wond of het litteken worden speciale operatiesnedes gemaakt, waardoor er met huid (met eventuele andere weefsels) geschoven kan worden (zgn. “plastieken”). Deze huid wordt over de wond of het verwijderde litteken geschoven en vastgehecht. Deze originele huid groeit vast waardoor de plek geneest zonder een noemenswaardig litteken. Het gebruik van reconstructies bij paarden is relatief nieuw. Jacintha Wilmink heeft de voorkeur voor reconstructies, indien mogelijk, omdat ze cosmetisch en functioneel een superieur resultaat geven. Met de uitgebreide ervaring, kennis over de anatomie, bloedvoorziening, huidelasticiteit, spanningslijnen, hechttechnieken, en het gebruik van de Versajet en immobilisatie zijn deze operaties heel succesvol. Dat is een grote stap vooruit in de behandeling van paardenwonden en -littekens.

Huidtransplantaties en reconstructies kunnen afzonderlijk of gecombineerd toegepast worden. Zie hieronder voor voorbeelden.